ciuma lu’ Chitoiu

27 08 2013

vremurile in care oamenii fiscului vor navali in casele romanilor sa le numere, vorba aia, “ouala” si macrameurile nu sunt nici absurde nici indepartate. Guvernul e pe sponci si nu vrea sa o recunoasca, precum nu vrea sa spuna nici ca habar nu are de unde sa mai scoata bani. presiunea politica pusa pe Palatul Victoria e pe masura promisiunilor facute in campania electorala.

in disperare de cauza, se recurge la masuri care amintesc de epoca fanariota. Chitoii, cum li se spune mai nou finantistilor, dupa numele ilustrului lor conducator, vor ca, incepand cu anul viitor, declaratia de avere, de venituri si cheltuieli, sa devina obligatorie pentru orice roman. nici darul de nunta nu va ramane neimpozitat! ba, nici banii dati la mort…

cine face asta? tocmai politicienii. aceia care pana acum au tratat cu total dispret obligatia legala de a da seama asupra averii lor pe durata mandatului. dovada sunt miile de declaratii scrise anapoda ori pline de omisiuni (ne)intentionate despre care am putut citi in ultimii ani. a fost vreunul dintre ei condamnat? sa fim seriosi. azi, tocmai ei ne pretind sa fim “mai catolici decat papa”. sa nu fiu gresit inteles, nu incurajez evaziunea, dar nici chiar asa, statul a ajuns sa isi bage statul nasul pana si in blidu’ meu!

va imaginati ca vor fi vreo 20 de milioane de declaratii de verificat si impozitat? oare chiar merita? nu cumva se intra intr-un cerc vicios? nu va plati statul cat nu face? nu vor fi obligate Finantele sa angajeze si alti functionari pentru noua lor politie fiscala? poate tocmai asta e miza. se vorbise deja de reducerea numarului angajatilor din domeniu. iata cat de usor li s-a gasit de lucru, pe buzunarul si pe nervii nostri!

va imaginati ca vor fi pusi pe drumuri tarani care n-au completat la viata lor o asemenea declaratie? va trebui sa-i asiste cineva. apoi or sa urmeze discutia despre cate capre, vite, gaini… are omul. ce ai? ce nu ai? ce ai declarat? ce nu ai declarat? de ce?!

se vede treaba ca, in ochii Guvernului, suntem toti o masa de potentiali evazionisti. daca, inainte, comunistii ne tratau ca pe un popor de banditi, de potentiali infractori politici, astazi capitalistii ne vad ca pe o conjuratie de evazionisti, ca pe un neam de potentiali infractori economici. asta sa fie toata diferenta dintre unii si ceilalti? intr-un loc dictatura e politica, in celalalt tirania se invarte in jurul banului. oare vom ajunge sa ne turnam vecinul ca are o capra nedeclarata?

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: