Piata Unirii – paiata democratiei

29 06 2013

numarul oradenilor care au semnat petitia on-line prin care se cere respectarea opiniei locuitorilor acestui oras in ceea ce priveste preconizata redefinire a spatiului central al orasului a trecut de 700.

specialistii spun ca proiectul promovat de administratia Bolojan e un esec si totusi replica Primariei zice ca nu e timp pentru dezbateri, nici macar pentru una de forma, asa de ochii lumii… de fapt, e evident cred, alesii se tem de o confruntare, chiar si de una pe idei. au decis si gata!

cica nu e timp pentru asa ceva, fiindca exista riscul sa pierdem banii dati de UE pentru lucrarile din centru. adica, altfel spus, banii suspenda – ca sa nu spun anuleaza – democratia?!

stiam eu ca obtinerea de fonduri europene este o prioritate pentru Romania, dar nu stiam ca acest deziderat e atat de important incat, in numele sau, merita sa suspendam democratia. ma intrebam ce-ar fi daca, prin cine stie ce scapare birocratica, cine stie ce tanara democratie ar obtine finantari pentru niste crematorii ori cateva lagare de concentrare, am mai sta pe ganduri? poate ca, interesul superior al folosirii banilor europeni va deveni, azi – maine, mai important chiar decat libertatea noastra.

nu pot sa nu ma declar impietrit de uimire. unde am ajuns?! sub argumentul banilor putem ignora opinia publica? stiam ca banul poate fi un stapan tiranic, poate n-am aflat ca deja tirania banului e stapana destinelor noastre.

totusi, mi-e greu sa cred – desi de la Bruxelles s-au dat deja cateva semnale ingrijoratoare in acest sens – ca UE poate incuraja un asemenea comportament al autoritatilor locale. daca ar fi asa, insasi ideea unei constructii democratice europene ar fi pusa sub semnul intrebarii. “statele”, cu cat sunt mai mari cu atat sunt mai tentate de autoritarism.

dar, sa revenim la vietile si la pietile noastre. sub presiunea unor asa-zise argumente: “nu avem timp, pierdem bani!”, sub acoperirea votului din Consiliul Local, administratia va face ce vrea, Piata va iesi cum va iesi, noi vom ramane cu gustul amar…

ei, daca am fi turci, alta ar fi socoteala. situatia seamana izbitor cu cea care a stat la originea conflictelor din Piata Taksim. sunt convins ca lor le convine ca nu suntem turci, nici macar atat cat sa pretindem a fi bagati in seama!

PS din cate stiu eu consultarea publica e obligatie legala. sunt tare curios pe unde vor scoate camasa? ori, cine dispretuieste democratia, isi permite sa incalce si legile?!

Advertisements

Actions

Information

One response

29 06 2013
O oarecare

bolovanul este deja bolnav, a luat virusul autoritarismului, al tiraniei!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: