PS plus

20 06 2013

revin, pret de cateva randuri, asupra “cazului” Piata Unirii.

m-a impins curiozitatea sa caut topul “Mari romani”, realizat cu cativa ani in urma, pentru TVR, de Mihai Tatulici.

controversat sau nu, este primul si, probabil, cel mai mare sondaj de popularitate realizat, retrospectiv, asupra istoriei noastre. datele sale ar trebui sa-i dea de gandit domnului primar Ilie Bolojan.

primul in clasamentul “marilor romani” a fost Stefan cel Mare. pe pozitia a doua s-a clasat Regele Carol I. Mihai Viteazul era a patra optiune a romanilor in vreme ce Regele Ferdinand venea abia pe pozitia a XIX-a.

nu e nevoie sa fii genial ca sa remarci ca, fie si daca vorbim despre statui, Voievodul Primei Uniri are un mai mare potential de a-i aduna in jurul prezentei sale simbolice pe romani decat Regele Marii Uniri. cu toata parerea de rau, din punctul meu de vedere…

PS, am fost in Piata Unirii sa vad modelele, de polistiren, ale artezienelor pe care Primaria Oradea vrea sa le “planteze” acolo. de atunci ma tot intreb la ce-i trebuie lui Ilie bideu, daca in zona nu e niciun veceu?

Advertisements

Actions

Information

2 responses

20 06 2013
Savu Cristian

Amplasarea in respectiva zona a statuii Regelui Ferdinand nu are scopul de care vorbesti tu (de a aduna oamenii in jurul lui) ci de a repara un “adevar” istoric si anume faptul ca in acea pozitie se afla statuia Regelui Ferdinand care a fost inlocuita in perioada comunismului cu cea a regelui Mihai Viteazul.

Deci din punctul acesta de vedere nu sunt deloc de acord cu tine. Pentru ca daca ar fi sa studiem umpic istoria si sa vedem cam cat s-a implicat Mihai Viteazul in dezvoltarea orasului vom observa ca in cel mai bun caz el a tranzitat acest oras, in schimb Regele Ferdinand a avut o mai mare insemnatate pentru dezvoltarea orasului.

In rest in legatura cu imaginea Pietei nu pot sa spun ca sunt pe deplin de acord ca este de un kitch desavarsit, dar deja este mult prea tarziu pentru a mai face ceva!… manevrele sunt facute in spatele cortinei deja si dupa cum s-a intamplat si in cazul PUG-ului parerile noastre sunt fix egale cu 0.

20 06 2013
ina

Cristi, cartea „reparatorie” poate fi paguboasa pentru noi, majoritatea, nu crezi?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: