domnii si vasalii

29 05 2013

in tara noastra devine realitate orice gluma, cat ar fi de proasta.

iata ca si zvonul care vorbea despre iminentul “exil” al statuii lui Mihai Viteazul pe locul fostului cimitir Olosig este confirmat de insusi primarul Ilie Bolojan.

acum zece ani o asemenea nastrusnica idee ar fi fost de neimaginat. ce s-ar mai fi iritat domniile lor, megapatriotii, cum ar fi urlat gazetele, mai ales alea de stanga, infierandu-l pe tradatorul, monarhistul, liberalul… care vrea sa disloce tocmai efigia omului simbol al unitatii nationale!

ei, vremurile s-au schimbat. azi se mai irita doar radicalii maghiari. si, pe acestia, poti sa-i intelegi. a ridica statuia Intregitorului peste osemintele stramosilor lor unguri poate trece drept provocare, daca nu chiar o blasfemie. revenind la Patriotii nostri de altadata, se vede treaba ca se simt destul de bine si-n rolul de lacheii ai Curtii lui Sir Ilie de la Primarie.

intr-un plan mai real, cred ca ar trebui sa ne intrebam daca e bine sa rascolim din nou un parc care numai ca incepuse sa prinda radacini. in plan simbolic, e chiar curios cum se poate gandi cineva ca locul lui Mihai Viteazul e intre pista de alergare si terenul de fotbal din fundul curtii. tot simbolic, s-ar putea spune ca Mihai Viteazul este ingropat a… treia oara, de aceasta data la Olosig.

revenind la cele lumesti nu poti sa nu te intrebi cat costa moftul cel nou al celui care a vrut sa isi faca piramida si si-a facut-o? cat costa mutarea statuii? cat costa reamenajarea spatiului? cat va costa noua statuie a Regelui Ferdinand?

sa zicem ca noi oradenii, fiind mai “rasariti”, cum ne prea place sa credem, am fi monarhisiti vreo 20%. tot nu e bine! pe ceilalti i-a intrebat cineva? eu cred ca asa s-ar cuveni. faptul ca, la un moment istoric dat, esti primarul Oradiei nu iti da dreptul sa te “joci” cu simbolurile ei, simboluri care – de fapt – nu sunt doar ale ei, ci apartin intregii natiuni.

daca, prin cine stie ce ironie a sortii, as fi eu Regele Mihai as refuza o asemenea magulitoare reabilitare a bunicului meu. daca nu din alte motive, macar ca un semn de normalitate. cred ca a venit vremea sa stim, ierarhic daca vreti, cine ne sunt eroii si sa nu schimbam statuile precum ciorapii. este o proba de neseriozitate si e in avantajul celor care spun, prea des si prea apasat, ca n-am prea avea calitate de cetateni ai oraselor istorice din partea asta a tarii.

tema e minora din perspectiva politica, dar pune in vedere, inca o data, un mod de lucru, o atitudine, deja tip, a omului Ilie Bolojan in raport cu cei pe care ii “guverneaza”. nu-mi fac iluzii si sunt convins ca nici domnia sa nu-si face probleme, nu va plati electoral pentru aceasta mutare. oameni cuminti, oradenii vor intelege ca statutul de Cavaler al Casei Regale a Romaniei presupune si unele obligatii. si, fiindca tot veni vorba, ma intreb daca, in termenii relatiilor caracteristice evului mediu, putem vorbi de o anume vasalitate ori e numai slugarnicie excesiva. oare Oradea a devenit feuda? si, pana la urma, daca e asa, cine e supusul si cine e stapanul?! suntem noi iobagii lui Ilie Bolojan? este el cumva vasalul Casei Regale, asa cum s-ar putea crede judecand dupa cum se comporta?!

uite ca se contureaza si un posibil raspuns la o mai veche dilema. de ce nu mai finanteaza primaria organizatiile civice? poate ca sa nu-i spuna nimeni cavalerului ca a sarit… calul. si poate pentru ca domnia sa se simte mai confortabil daca nu-l intreaba nimeni de ce, la vreme de criza, ne trebuie noua tichie pe chelie?

PS nu pot rata ocazia de a remarca faptul ca, in acelasi interviu in care a lansat fenomenala veste a bejeniei voievodale, primarul s-a exonerat subitil de orice responsabilitate in ceea ce priveste cazul functionarei abia arestata pentru spaga. ca de obicei, el nu are nicio vina. e prea sus pentru asta. ceea ce, in occident, ar fi fost un teribil caz de presa si s-ar fi lasat, cel putin, cu explicatii serioase din partea sefului administratiei este tratat, la noi, cu aceasi discretie de care se bucura tema divortului. “sefii directi raspund”! ok. da’, intreb si eu, ca prostu’, sefu’ sefilor chiar nu are nicio vina? nicio responsabilitate? nu! el nu poate sa aiba vreun pacat! ca asa-i modelu’…

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: