deficit la democratie

29 04 2013

pe mine unul, asa ca bihorean si simplu cetatean, ma deranjeaza ideea d-lui Dragnea de a “trece” regionalizarea prin asumarea raspunderii Guvernului.

cred ca o decizie atat de importanta ar trebui luata cu consultarea cetatenilor. ati observat, poate, ca – sub paravanul dezbaterilor despre viitoarea Constitutie – regionalizarea si mai ales discutiile pe acest subiect au fost pur si simplu abandonate. asa ca ne vom trezi pusi in fata unui fapt implinit. nu stiu ce ar zice specialistii in stiinte politice si bune guvernari, dar eu, asa ca om de rand, am un vag sentiment de frustrare. altfel spus, simt ca se “lucreaza” la identitatea mea, ca sa nu zic ca mi se confisca calitatea de bihorean, si nici macar nu-s intrebat daca ma doare.

dupa cum au curs declaratiile oficialilor, mi-e destul de clar ca Dragnea a creionat scenariul si calendarul, iar Ponta n-a avut de ales si l-a acceptat ca atare. cum s-ar spune, noul tatuc al PSD ii face program primului-ministru. ca premierul s-a angajat sa nu-si mai asume raspunderea, cel putin pentru un timp, si ca prim-vice-premierul i-a calcat cuvantul e deja moft, tema de chibitat pentru cei sensibilosi politic.

ca sa revin, zic ca o lege foarte importanta va trece, nu doar peste capul romanilor, ci si peste cel al alesilor lor, ca si asa Parlamentul e (iar) in vacanta de Paste. de ce sa-i deranjezi?

cred ca, macar in chestiuni care ne privesc direct, s-ar cuveni sa avem un cuvant de spus. daca ar fi sa fim democrati de-adevaratelea, reorganizarea administrativ-teritoriala ar trece numai prin refedendum sau nu s-ar mai face defel. dar, ce mai constatare!, nu suntem democrati. suntem numa’ ciori vopsite de ochii UE…

la fel ca si in cazul Constitutiei, pentru a carei modificare trebuie schimbata legea referendumului, fiindca altfel nu va deveni in veci realitate, regionalizarea nu se poate face prin mijloace democratice deoarece tema nu face parte din agenda (reala) a romanilor. ne e foame si puterea ne da circ! dar ce circ jalnic! cei ce conduc azi tara stiu ca, adunati la un loc, aia care se opun regionalizarii si cei carora nu le pasa de acest subiect sunt muuuult mai multi decat ei, cei care au impus subiectul in atentia opiniei publice.

nu pot sa nu ma intreb ce ar putea urma? dupa acest scenariu care, culmea, are un precedent european in modul in care a fost impusa noua constitutie continentala, Tratatul de la Lisabona, ce s-ar mai putea legifera in Romania? un vot obligatoriu? un presedinte pe viata? punerea PDL in ilegalitate, ca si asa Ponta a decretat ca partidul lui Blaga nu mai exista?

ne iau democratia de sub ochi si noi nu stim, nu vedem, nu ne pasa…?

intr-o zi s-ar putea sa fie prea tarziu.

ne (re)vedem pe baricade?

PS. nu ca m-as fi asteptat sa fiu foarte bagat in seama, dar remarc – asa in trecere – ca n-a sarit nimeni sa preia initiativa care poate ne-ar fi putut duce cu un pas inaintea celor care pun la cale regionalizarea Romaniei, fara stirea romanilor.

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: