vreau autonomie!

24 04 2013

n-as fi crezut niciodata ca voi ajunge sa spun asa ceva dar, in felul meu, putin diferit de cel al lui Sabin Gherman, si eu “m-am saturat de Romania”!

vreau atonomia Regiunii Crisana! asta fiindca m-am saturat ca, la Bucuresti, domnul Liviu Dragnea, sa deseneze, dupa cum vrea domnia sa si cum o cer interesele PSD, noua harta a Romaniei. ati observat ca, cu fiecare tentativa de a lansa o dezbatere pe aceasta tema, reprezentantii puterii devin tot mai opaci? la fel ca si in afacerea gazelor de sist, mesajul din subtext e acela ca decizia in ceea ce priveste regionalizarea nu e de nasul nostru.

decat intr-o regiune cu Clujul, mai bine intr-o zona metropolitana, transfrontaliera, cu Debretinul. sa nu credeti ca am ceva cu capitala Ardealului sau cu oamenii ei. nu. dar este evident, pentru oricine vrea sa vada, ca noi vom fi cei mai vitregiti dintre membri regiunii cu resedinta pe Somes. oras cu adevarat important, Clujul isi arunca deja umbra peste munti pana asupra Oradiei. efectele se vad cel mai bine in plan economic. cei care spun ca, in aceasta ipoteza de lucru, vom fi ceea ce este azi Salonta, in raport cu Oradea, nu gresesc mai deloc.

ma tot mir ca nimeni nu baga de seama cum lucrurile au intrat intr-o stare de amorteala prevestitoare de rau. parca ne-am impacat cu ideea. parca Oradea s-a impacat deja cu statutul patriarhal ce i-a fost rezervat si, fara prea mari eforturi, se acomodeaza noilor realitati.

pentru Dumnezeu, oameni buni, atatia cati ma mai cititi, avem o problema! la Bucuresti, in locuri ascunse cunostintelor noastre, se decide viitorul nostru si al copiilor nostri, se joaca meciul politic al carui rezultat ne va influenta viata pentru urmatorii cel putin 100 de ani.

si, inaintea unei asemenea mize politice coplesitoare, toti cei care conteaza in judetul Bihor par sa nu faca nimic. politicienii la putere parca nu inteleg ca aceasta infrangere poate deveni, foarte usor, piatra lor de mormant. politicienii din opozitie, la randul lor, se pare, nu pricep ca si ei risca sa se “neantizeze” intr-un colegiu electoral care, cu certitudine, isi va parasuta vedetele de la “centru”. ma surprinde lipsa de reactie a intelectualilor, a mediului academic, a “sefilor de deconcentrate”, a primarilor, a oamenilor de cultura din toate domeniile, a celor care au o afacere – mare sau mica – si, pana la urma, a tuturor bihorenilor. oameni buni, poate nu ati aflat, chiar ni se pregateste ceva! voi ce spuneti, voi ce faceti? nu putem pleca toti la Cluj. repet, voi ce o sa faceti cand Oradea va fi tot mai mica si tot mai saraca? acum e momentul in care putem pierde totul: afaceri, scoala, cultura, sport…

cred ca, in fata unei asemenea primejdii,  Oradea ar trebui sa reactioneze cu un adevarat asalt diplomatic. m-as astepta ca politicienii nostri, cei din Parlament si cei de la conducerea institutiilor de putere locale, sa propuna judetelor invecinate: Satu Mare, Salaj, Maramures, Arad, un pact politic si social, o adevarata uniune regionala bazata pe incredere reciproca si pe interesul tuturor cetatenilor celor patru judete. totul e posibil daca ne luam in maini propriile destine. cred ca putem face regionalizarea, asa cum vrem noi, inaintea celor de la Bucuresti. asta daca nu cumva suntem nepasatori, incompetenti sau doar letargici. in acest caz nu ne mai ramane decat sa ne lamentam, atunci cand totul va fi deja pierdut.

trebuie sa le propunem si, la nevoie, sa le garantam vecinilor nostri o regiune care sa functioneze in interesul tuturor. vad posibil un pact social, la nivel regional, care sa asigure dezvoltarea armonioasa a intregii zone de la granita de nord-vest. nimeni n-a facut nimic in acest sens, dar inca nu e tarziu. ramane de vazut daca exista vointa si curaj! cred ca putem, chiar trebuie, sa asiguram locuri la Universitate pentru copiii din judetele invecinate. cred ca putem negocia cu ele unde vom instala sediul Prefecturii si pe cel al Consiliului Regional. cred ca putem “imparti” corect institutiile deconcentrate. harta geografica a regiunii ne poate asigura o dezvoltare armonioasa. poate ca ar trebui sa ne gandim ca ar fi bine sa ne gasim chiar sub autoritatea, comuna, a unui episcop sau, de ce nu?, a unui mitropolit. cred ca relatiile noastre pot deveni functionale, dupa modelul Parlamentului European, care – precum se stie – are doua sedii, la Bruxelles si la Strasbourg.

o uniune de judete “mici”, luate ca de la egal la egal, e mai avantajoasa pentru toti decat o regiune centralizata, patronata de la Cluj.

ce facem noi in fata furtunii? trist dar, cel putin deocamdata, nimic.

vorbesc foarte serios, decat asa o uniune metropolitana cu Debretinul, oras care s-a dovedit pana acum un partener corect si demn de respect, mi se pare mai atragatoare decat “tirania” clujeana.

apropo, odata intrati in “Regiunea Cluj”, ce fel de metropola vom mai fi si noi?

cred ca e cazul sa facem ceva, pana nu e prea tarziu. eu am zis, voi?

Advertisements

Actions

Information

2 responses

24 04 2013
O oarecare

Intrebarea este: cine sa faca ceva? Ma intreb uneori daca, cel din capul satului…asta, orasului – ala de il imita pe impuscatul Ceasca – nu a turnat ceva in apa pe care o bem de suntem, marea majoritate, pasivi si…docili – ca oile care merg in urma magarului… 😦

25 04 2013
Romanul Simplu

` Ce metropola vom fi si noi?`Ce metropolala de 180 000 de locuitori ? Dar diferenta pina la 300 000 de locuitori din Zona Metropolitana Oradea ? Ar trebui sa se adune toate comunele pe o raza de 50 de Kilometri de Oradea ca sa adune diferenta pina la 300 000 de locuitori !:))=))Ce sa mai zicem si noi? NIMIC! Ne resemnam la lideri astia politici locali incompetenti , pt ca daca erau competenti faceau ceva si Oradea era centru regional al regiuni Crisana , asa ca PSD ne-a facut un biet tirg de tara iar pe RUS `imperator roman ` al regiuni nord -vest!:))=)).Acesta este opinia lui Romanul Simplu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: