stapanul temenelelor

9 04 2013

se intampla in orasul asta niste chestii strigatoare la cer si nimeni nu sare sa le arate cu degetul. am impresia ca retraiesc un experiment totalitar, cu un dictator descreierat, o sleahta de lingai patologici si un pluton de securisti aflati in serviciu la scuipat.

bine ca mai sunt totusi din aceia care nu se sfiesc (de ce s-ar rusina oare?) sa te faca troaca de porci numai fiindca ai indrazneala sa gandesti altfel decat idolul lor.

pe cand primul azil sau primul exil pentru “ceilalti”?

ma umple de mirare faptul ca intelighentia locala care, nu-i asa?, e destul de numeroasa, nu a sarit sa sanctioneze decizia administratiei Bolojan de a desfiinta bugetul alocat culturii si comasarea acestuia cu alte cele, botezate comunist drept “activitati cultural-sportive”. la fel, ma mira ca ca mai nimeni din randurile ONG-urilor n-a indraznit sa-i arate obrazul lui Ilie Bolojan cand le-a taiat toti banii de la buget. dar, pana la urma, ghioceii si cozile de topor sunt personaje care nu ar trebui sa mai intereseze, nici macar pret de un dispret.

Ilie Bolojan e un om cu mare aplecare catre cultura.

si-a pus in cap sa remodeleze Piata Unirii, vrea sa “taie” un colt din centrul istoric, a decis inchiderea abuziva a unui club, a desfiintat Premiile de excelenta ale Municipalitatii, a pus cruce unei reviste de cultura, vrea sa impuna mutarea Muzeului intr-un spatiu impropriu (asta dupa ce in cladirea Garnizoanei s-au investit 14.000.000 de euro!). centrul vechi arata si azi, la cinci ani de mandat, aproape neschimbat, cele mai frumoase cladiri ale Oradiei fiind amenintate de ruina si acoperite cu plasa. aceleasi rafinat om politic a decis desfiintarea Casei de Cultura a Oradiei si trecerea ei in subordinea unui contabil.

isi mai aminteste oare cinvea ca, acum cativa ani, cand nu era complet orbit de propria-i stea politica, primarul de azi al Oradiei a marturisit, cu prilejul unui interviu, ca in casa copilariei sale n-a prea vazut carti? se vede!

asta nu l-a impiedicat sa se instapaneasca peste bugetul culturii. din contra, sigur l-a ajutat in luarea deciziei!

8 miliarde de lei vechi, bani alocati “activitatilor cultural-sportive”, sunt acum la pixul primarului! pana nu demult Consiliul Local era cel care decidea asupra acestor sume si, zic eu, era mai corect asa. ceea ce s-a intamplat acum, cu largul concurs al PSD, PNL si PDL, e ca si cum premierul s-ar face stapan pe bugetul Culturii, culmea!, cu stiinta si vointa Parlamentului. ce separatie a puterilor? prostii, nu-i asa?!

unii zic ca e bine si ca asa trebuie sa fie. eu zic ca, macar de principiu, nu e bine sa pui toti banii sau toata puterea in mana unui singur om.

sunt deja zvonuri ca executivul a si identificat “clientul” pe care vrea sa-l fericeasca cu grosul banilor peste care s-a facut stapan. vom vedea. latraii de serviciu si adulatorii cu simbrie pun la cale “Cantarea lui Ilie”?

e bine. e tot mai bine! imparatul e gol pusca, doar ca nu mai e nimeni sa i-o spuna, toti il vad imbracat minunat. unii sunt orbi, altii sunt lacomi.

iar noi, ceilalti, poate nu mai suntem destul copii sa strigam: “Bolojan e gol!”.

Advertisements

Actions

Information

2 responses

10 04 2013
Dante

Orice predică în pustiu își va găsi cândva rostul. Intelighenția locală plătește azi prețul consensului marginal cu „boierii locali”, iar de la „coledzii” din presă ai văzut ce poți avea: trebuie să trăiești „până când mieii vor deveni lei”. Dar nu știu dacă asta se va întâmpla curând. Aș vrea să pot face mai mult decât să îți predic despre puterea de a fi bun într-o lume de slugi și parveniți.

14 04 2013
O oarecare

“am impresia ca retraiesc un experiment totalitar, cu un dictator descreierat, o sleahta de lingai patologici si un pluton de securisti aflati in serviciu la scuipat.”
Exact aceeasi senzatie o am si eu… plus gustul amar al neputintei… 😦

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: