ma roade!

8 02 2013

da, de ceva vreme ma roade intrebarea “ce am ajuns, unde am ajuns?”.

am gasit cateva posibile raspunsuri, altele – si mai bune – se gasesc in carti. peste unul, misto, am dat in Dilema veche de saptamana trecuta.

este vorba de un text, scris in octombrie 2003, de domnul Cristian Ghinea, text foarte valabil si astazi.

“Fugi dom’le, de aici” vorbeste despre noi, despre coruptie si despre cum ne-am gandit sa o tratam, despre o cronica ramanere in urma a mentalitatilor fata de saltul spectaculos pe care l-a inregistrat societatea. iata doar doua fragmente.

“De fapt, legislatia anticoruptie de tip european vine peste o cultura a status-ului social, peste retele de putere de tip arhaic, cu nasi si clienti, pastrate intacte, desi au evoluat de la cai la jeep-uri. (…) Suntem o societate traditionala, unde seful decide totul, in care legea nu a contat niciodata prea mult. Seful acorda incredere si increderea sefului bate legea cum functia bate gradul. O societate in care elitele fura prin traditie, altfel nu mai e niciun farmec sa fii acolo sus, in ierarhie”.

cred, asadar, ca aceasta forma de prmitivism, poate o ostilitate atavica fata de tot ceea ce inseamna autoritate si organizare statala (sociala), ar putea fi o explicatie pentru ceea ce este si, tare ma tem, va mai fi ani buni de aici inainte societatea romaneasca.

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: