taliban, caut sponsor

10 01 2013

in timp ce unii incearca sa ma convinga ca situatia de la lacul cu nuferi nu e nici pe departe dramatica, citesc relatarea de azi din ziarul Crisana si iar ma cuprind, deodata, jalea si furia. e cum e mai rau. e ca si cand ti-ar muri cineva drag, te doare, te revolti, ai face ceva, dar nu stii ce si nu stii cui?

cotidianul oradean explica cum au ajuns nuferii termali o problema politica sau, mai corect spus, o problema care o data s-a putut rezolva, pe linie de partid dar, azi, tot partidul e cel care a iscalit condamnarea minunii care a dainuit din vremea dinozaurilor pana acum.

azi, promovand in functii administrative oameni alesi pe criterii politice, tovarasi de nadejde, bine pozitionati politic, liderii locali ai partidelor care au fost ori sunt la putere s-au inscris, la loc de seama, pe lista celor care trebuie acuzati de moartea nufarului termal.

intr-un an, de cand a fost tras primul semnal de alarma cu privire la scaderea alarmanta a nivelului apei din lac, am avut doi prefecti, doi presedinti ai Consiliului Judetean Bihor, doi directori la Apele Romane, un acelasi primar in Sanmartin si tot un acelasi sef la reprezentanta bihoreana a Agentiei pentru Resurse Minerale. niciun vinovat!

prefectul Claudiu Pop e, cica, in concediu. oare se odihneste bine stiind ca, acasa, nufarul termal trage sa moara?

Radu Huza spune iar, la Crisana, ce a mai spus, probabil de o mie de ori, ca apa din ochiul termal a scazut dramatic. asta fiindca, autorizati sau nu, toti cei de prin zona s-au “legat” la aceasta resursa care, ce minune!, nu este inepuizabila!. tot Radu Huza relateaza ca o situatie similara a avut loc in anii ’80, insa atunci, la interventia Partidului, s-au facut calcule in urma carora consumul de apa din sol a fost limitat, astfel incat nivelul lacului sa ramana la cote normale. azi, in loc sa limiteze consumul si sa prinda hotii, ANRM mai autorizeaza un foraj, la Rontau.

intr-un alt plan, povestea asta seamana cu cea, la fel de trista, legata de taierea padurilor. taiem lemn ca sa il vindem, fara sa ne pese de consecintele – dramatice – pe termen lung, ale acestui comert. scoatem apa termala, ca sa facem bani din ea, fara sa ne pese ca floarea simbol a judetului Bihor se stinge.

Radu Huza zice, limpede, ca in anii ’80, sub comunisti, situatia s-a putut rezolva. acum, sub democratii astia de doi lei, nu se poate sau nu se vrea. deci cei care ne conduc astazi sunt sau mai hoti sau mai prosti decat comunistii.

uite d’aia ma declar eu un “taliban in cautare de sponsori”. as vrea sa ridicam la 1 Mai o troita, neaparat din piatra, ca sa dainuie peste milenii, unde sa-i pomenim – cu nume si functii, pe toti cei care aveau obligatia sa faca ceva si n-au facut nimic: Ghilea, Pop, Tirle, Popa, Pasztor, Voloseniuc… si lista poate sa continue. poate, ca lor nu le pasa!

Advertisements

Actions

Information

3 responses

10 01 2013
bulina galbena

Uite, ai de la mine 10 lei… si o lacrima. Ce-o sa faci cu ele?

11 01 2013
Victor Roncea

O troita? Poate o stela cu o stea! 🙂

14 01 2013
trandafir laura

pacat……acolo locuiesc..langa lac si am vazut ca nu mai avem rezervatie naturala

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: