metamorfoze

14 12 2012

nu contenesc sa ma intreb prin ce ciudate schimbari trece alesul cand se vede cu patalamaua la curea! stiu cazuri de tarani sadea care, in patru ani de deputatie, s-au “spalat” semnificativ, chiar daca de expresia “camdeodata” n-au putut sa se debaraseze niciodata.

dar nu despre cei trecuti vreau sa vorbesc aici, ci despre cei proaspat alesi. va mai amintiti desigur de scandalul monstru provocat, cu doar cateva luni in urma, de Cristian Bodea, pe atunci sef de cabinet al presedintelui CJ Bihor, Cornel Popa, azi senator ales al Romaniei. Bodea i-a reprosat presedintelui Ioan Mang, intr-o postare pe blog, care a facut valuri in USL Bihor, ca nu este loial fata de alianta din care PSD face parte. totul a inceput de la banuiala ca liderul USL cauta sa fure startul alegerilor locale si astfel sa impuna nominalizarea sa in pozitia de candidat al aliantei pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean.

ce l-a mai frecat atunci Cristian Bodea pe Ioan Mang! cat e el de mare om politic, cred ca presedintele PSD trebuie sa se fi simtit serios sifonat de criticile bloggerului politician.

ei bine, n-a trecut anul de la acele declaratii de principii, enuntate grav de Cristian Bodea, si iata senatorul descopera ca politica e o chestiune pragmatica, nu una care tine, cum el insusi zice: “de vise sau teorii”. campania electorala, facuta in teren, sa fi avut oare un asemenea efect de adevarata iluminare asupra omului politic?

mie unul limbajul asta duplicitar nu imi place deloc. “teoriile” sunt pentru unii ca niste haine de lucru. le tin, ca pe salopete, in debara si le arunca in discutie doar atunci cand au nevoie de ele, strict pentru a-si sustine ori argumenta pozitiile. vad aici un soi de “ateism” intelectual. pragmaticii zilelor noastre, ajunsi parlamentari, manageri… tot ce vreti, nu au principii, altfel spus nu cred in nimic, au insa un bogat bagaj “teoretic”, cu care eventual epateaza sau isi inseala partenerii de dialog.

un alt citat celebru, din aceeasi categorie a pragmaticilor fara niciun crez, apartine mult mai celebrului Octavian Bot. “numai boii sunt consecventi”, e zicala pe care n-a ghicit-o el, dar care l-a facut celebru. “boii” pot trece, cu lejeritate, prin 10 partide sau – dupa caz – pot ajunge parlamentari “traficand” principii care sunt obligatorii numai pentru altii. la ei, pragmatismul a devenit valoare fundamentala. s,i dincolo de el sau deasupra lui, practica un perfect liber-schimbism al principiilor, ideilor si valorilor. ma tem ca astia sunt genul de politicieni care, sa spunem daca Romania ar deveni victima unei agresiuni externe, ar fi capabili sa ne convinga ca e mai bine sa suportam cizma asupritorului, decat sa isi piarda ei privilegiile sau, in cel mai bun caz, ne-ar lamuri ca noi suntem cei care avem datoria de a muri pentru patrie, nicidecum ei!

nu inteleg de ce toti alesii se si cred, pe data, filosofi, de parca mandatul incasat le-ar aduce, obligatoriu, si un up-grade de inteligenta sau intelepciune. de ce politicienii nu pot spune, simplu si direct, ceea ce gandesc ei? de ce alesii se simt parca, imediat dupa momentul astral al “devenirii” lor, responsabili pentru tot ceea ce conteaza pe lumea asta: tara, poporul, partidul…? poate are si presa o parte din vina… e aiurea sa-i intrebi pe toti polticienii de toare, ca si cum te-ai astepta ca ei sa le stie pe toate. dar nu incape vorba ca si ei tin sa arate lumii ca chiar asa stau lucrurile.

acelasi tanar parlamentar a facut, in acest sens, o proba de incoerenta si inconsistenta politica. declaratia lui Cristian Bodea, asa cum a fost ea consemnata de Jurnal bihorean, il califica automat pentru un viitor personaj caragielean. “politica se face cu date din teren si cere compromisuri. sunt niste cerinte si te raportezi la adversar. am fost cu Basescu cand a fost necesar. ne-am aliat cu PSD cand a fost necesar si, daca va fi nevoie, ne vom alia si cu UDMR, ca ne place sau nu de cei din UDMR. sunt niste necesitati care se analizeaza la nivel national, sunt niste calcule politice. vom vedea ce se va decide. noi dorim sa-l dam jos pe Basescu. acesta e scopul principal si pentru asta ne-au votat foarte multi oameni. daca pentru asta avem nevoie de UDMR, ne vom alia si cu ei! nu ne aliem cu ei pe viata! ce-i asa mare drama?!”. chiar asa, care-i drama?

dincolo de faptul ca, personal, am unele indoieli in legatura cu mandatul primit de la popor de marea majoritate uselista, nu poti sa nu ramai mut de uimire fata de usurinta cu care senatorul liberal tranzactioneaza orice, in slujba unui scop anume, in acest caz demolarea lui Basescu.

sa-mi fie iertat daca gresesc, dar cu atata inconsecventa, cu asa de multe principii si cu maniera asta pompieristica de a face si desface aliante conjuncturale nu e nicio mirare ca am ajuns unde NU suntem.

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: