indreptari

25 11 2012

suntem toti de acord, ma rog, oamenii de buna credinta – de aici unii politicieni sunt exclusi – ca mita electorala este un lucru rau, ca este un targ care corupe rezultatul votului si dauneaza democratiei. de altfel, acestea sunt principalele motive pentru care si legea pedepseste aceasta forma de coruptie. sa dai: salam, o punga de orez sau de faina, bautura ori mai stiu eu ce bazaconii pentru un vot, inseamna, implicit, si sa dovedesti cat de mult ii dispretuiesti pe cei carora le ceri sa te aleaga.

dar, oare, sa aranjezi sorocul unor lucrari publice, platite din bugetul local sau cel al statului, astfel incat sa iei ochii alegatorilor si fata contracandidatilor din opozitie, nu este tot o forma de corupere a vointei electoratului? mi-e greu sa accept ca politicienii pot fi vrednici doar din interes, o data la patru ani. ei sunt sau nu sunt demni de statutul lor public! si multi dintre ei se dovedesc a nu fi.

forma asta de coruptie electorala, doar pare ca e ceva mai subtila. adica, nu e atat de brutala, nu iei salamul ca sa dai votul. de fapt, daca te gandesti mai bine, in acest caz chiar nu primesti nimic. mai mult, toate obiectivele carora li se taie panglica in campanie sunt facute pe banii tai, din taxe si impozite platite de tine. asa ca politicienii ies de doua ori in castig, nu mai cheltuie ei atata din bugetul propriu si, in plus, isi rezolva alegerea pe banii statului. poate asta o fi explicatia pentru faptul ca, de vreo doi ani incoace, publicitatea stradala a atins dimensiuni care l-ar ucide de invidie si pe Ceausescu. uitati-va cate bannere de 8-10 etaje inaltime sunt in Oradea si cui apartin! asadar, daca tot le-au ramas bani la bugetul partidului, fiindca isi acopera o parte din campanie cu fonduri de la stat, politicienii trag tare pe cultul personalitatii.

sa nu vorbesc cu pacat, lucrari aranjate pentru campanie au fost si pe vremea PDL sau pe timpul in care Petru Filip conducea orasul, dar ceea ce ce intampla acum e dezmat pe fata si dispret total fata de oradeni. cei care isi inchipuie ca asa pot cumpara niste voturi in plus “ne jignesc inteligenta”, cum se spune, si ne considera nul caracterul!

nu azi, nu maine… peste ceva vreme, sunt convins, ca acest tip de coruptie electorala va fi sanctionat si in Romania. in lumea civilizata e de neconceput. Ilie Bolojan nu va mai fi primar atunci, poate nici nu va mai fi om politic, dar, fiindca esenta acestor doua fete aparent diferite ale “mitei” electorale este aceeasi, trebuie si o sa fie condamnata. candva… vom ajunge, sper, si noi, romanii, o data, sa traim atat de bine incat bunastarea asta sa ne permita ragazul de a medita si la formulele ceva mai subtile ale politicii. vom ajunge, sper, sa nu mai depindem de o galeata cu faina si nici sa nu ni se mai para ca un pod e cine stie ce titanica realizare. v0m intelege ca, ceea ce se face din banii nostri, ni se cuvine cu justa masura si nu trebuie sa cadem in genunchi in fata primarului pentru asta.

intr-o zi va avea si politica romaneasca obraz. dar, mai intai, noi trebuie sa ne redescoperim demnitatea.

Advertisements

Actions

Information

One response

25 11 2012
Dan-Marius

bine, bine… Ai relatat citeva chestii de care stie toata lumea. Eu sint curios sa aflu ce-ai de gind sa faci in legatura cu asta? Preferi sa te multumesti sa comentezi sau vei face ceva pentru schimbare?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: