re-citire

5 10 2012

in Dilema, nr.449, cam acum o luna, Simona Sora desluseste subtilitatile unei lecturi pe care, desi eu insumi am parcurs-o, s-ar parea ca nu am inteles-o destul.

este vorba de cartea lui Daniel Goleman “Emotii distructive”, in fapt un dialog cu Sfintia Sa Dalai Lama.

interesant e ca, ceea ce budistii definesc ca emotii distructive, se suprapune – observa autoarea – peste “psihologia occidentala”. cele “20 de perturbari mintale derivate” ar fi:

– mania, cu derivatele ei: furia, resentimentul, dusmania, invidia, gelozia, cruzimea,

– atasamentul, care cuprinde: zgarcenia, vanitatea, excitatia, ascunderea propriilor vicii, obtuzitatea,

– ignoranta, care ascunde: credinta oarba, trandavia spirituala, neglijenta, lipsa introsepctiei,

apoi, urmeaza ignoranta care, impreuna cu atasamentul, dau nastere unei alte categorii, cea a laudaroseniei, inselaciunilor, lipsei de respect pentru altii, lipsei de constinciozitate, zapacelii…

cine poate afirma ca (s-)ar fi “mantuit” de aceste “perturbari” ar putea, daca nu ar fi prea smerit ca sa o faca, ar putea deci sa spuna despre el insusi ca e un sfant.

dar sa vedem cum scapam de aceste pacate. fermecatoare reteta, mai frumoasa si mai sanatoasa decat orice fel de tratament medical, decat orice fel de indreptare cu batul, decat orice discurs moralizator…

1. invata sa canti la un instrument. specialistii spun ca, pentru a ajunge la nivelul la care ai fi acceptat intr-o academie de muzica, ai nevoie de circa 10.000 de ore de practica. in tot acest timp n-ai sa faci rau iar mintea ta va fi indreptata spre ceva pozitiv, un scop frumos. unde sa mai pui ca, fiind inconjurat de muzica, sufletul tau nu poate fi decat fericit. sigur, poti alege sa te dedici unei arte manuale, unui sport, scrisului… important e sa faci ceva ca sa nu lasi emotiile distructive din jur sa iti acopere orizontul spiritual.

2. in 40 de ore poti sa incerci sa exersezi compasiunea, adica bunatatea. budistii spun ca cruzimea este mai rea chiar decat impostura ori incultura! incearca-te deci ca sa vezi daca, in 40 de ore, poti deveni un om bun. studii stiintifice arata ca, in numai o saptamana de cautare constienta a resurselor de bunatate din noi insine, rezultatele incep sa se vada.

3. daca n-ai 40 de ore pentru tine insuti, desi eu zic ca meriti macar atat din partea ta, incearca cel putin o sedinta de “meditatie” pe zi. chiar nu ai nicio scuza! se spune ca, dupa o serie de pauze in care incerci sa iti umpli mintea cu ganduri si imagini pozitive, poti sa observi o cat se poate de reala schimbare in bine a lumii din jurul tau. de fapt, tu esti cel care s-a schimbat. lumea e mereu la fel. lumina din inima ta o face mai buna, pentru ca – e atat de simplu! – si tu ai devenit un om mai bun. stresul distruge omul din noi, emotiile pozitive il pot reconstrui.

e mai putin decat meriti si nu costa nimic, incearca sa-ti schimbi perceptia asupra lumii, tu vei fi primul care se va schimba si lumea se va schimba odata cu tine!

acorda-ti timp, fa-ti viata frumoasa, fa-te mai frumos, pentru tine si pentru ca esti parte a acestei lumi pe care si tu o vrei mai buna.

minunata carte, iar talmacirea i-a fost pe masura!

Advertisements

Actions

Information

One response

5 10 2012
Calin Corpas

interesant. este tocmai cartea pe care-o citesc acum.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: