Bolojan, maghiarii si Kiss

23 08 2012

sa fie doar o intamplare faptul ca, dupa ce primarul Ilie Bolojan a impus administratiei locale vointa sa conform careia n-a mai vrut sa aiba un “locotenent” maghiar, in Oradea au aparut, la scurt timp una dupa alta, doua ingrijoratoare manifestari sovine?

eu as spune ca nu. asta macar pentru ca, iata, atata timp cat Oradea a avut si un viceprimar maghiar asa ceva nu s-a intamplat. cine a mai auzit, de ani multi incoace, ca tineri maghiari sa fie agresati si umiliti, pe un teren de sport, fiindca vorbeau limba parintilor lor? sau cine si-ar fi putut imagina, chiar si in contextul in care popa Tokes punea de zor pe foc sub cazanul nationalismului, ca o femeie de etnie maghiara sa fie data afara dintr-un magazin si umilita in public pentru ca a ajutat o batranica sa se inteleaga cu vanzatoarea, evident romanca si inca d’aia verde?

dincolo de mirarea mea (nici macar in cel din urma caz, unde autorul e usor de identificat, n-am auzit ulterior ca autoritatile statului sa fi luat vreo masura) e  concluzia: ca semnalul dat de la varful administratiei locale este extrem de important. pe scurt si pe romaneste: aparent banala componenta a executivului primariei conteaza, impune, la nivel colectiv, un anumit tip de comportament, reprima – in ultima instanta – porniri deloc onorabile!

in acest context, Ilie Bolojan – primarul Oradiei si Kiss Alexandru – presedinte al UDMR si vicepresedintele CJ Bihor – si-au facut, zilele trecute, aparitia in public, cu ocazia trecerii carelor alegorice de la Debretin. ce au in comun cei doi politicieni? un pragmatism politic care nu tine cont de niciun fel de morala, as spune eu. uite cum pozeaza acum primarul in mare european, deschizand “ferestre spre Europa”! uite cum vicepresedintele CJ se face ca nu s-a intamplat nimic, cand – de fapt – ceea ce s-a intamplat este extrem de grav!

exista zvonuri conform carora Kiss ar descuraja ferm o opozitie radicala a UDMR, indreptata impotriva puterii locale. asta pentru ca nu cumva sa isi pericliteze pozitia, obtinuta cu atata truda, la sefia Consiliului Judetean. poate fi oare mai important sa iti salvgardezi interesele personale decat sa sustii interesele comunitatii pe care pretinzi ca o reprezinti?

cred ca suntem in fata unui paradox politic. si Ilie Bolojan si Kiss Alexandru sustin ca reprezinta interesele alegatorilor lor. insa, in fapt, ceea ce fac dovedeste contrariul. interesul tuturor oradenilor e sa ne avem bine unii cu ceilalti, indiferent ca suntem romani sau maghiari, doar ca semnalele politicienilor parca spun altceva… poate fiindca interesul lor cel adevarat e acela de a inota in ape tulburi.

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: