Base batut dupa fluierul final

3 08 2012

dupa cum vad eu lucrurile Basescu nu mai pune piciorul la Cotroceni, decat in calitate de invitat, pentru ceremonia de predare a functiei.

ieri, in ziua in care CCR a anuntat ca se va pronunta asupra validitatii referendumului abia pe 12 septembrie, l-am vazut intr-o emisiune TV pe Cristian Preda, extrem de nervos. Vasile Blaga a si anuntat ca USL a trecut la “faza a doua a loviturii de stat”. Curtea, in loc sa se pronunte, s-a apucat de numarat… “ouale” lui Nastase, desi – dupa umila mea parere – avea alta treaba.

asadar, presedintele suspendat are toate sansele sa repete patania sportivei sud-coreene care a pierdut aurul la olimpiada de la Londra, dupa ce practic meciul se incheiase. sau, ca sa fiu mai plastic, presedintele “masa verde” va pierde referendumul la masa robelor bordo.

situatia este fara precedent. nimeni nu poate spune cu siguranta care e acum statutul lui Basescu. legea spune ca presedintele este suspendat pana la data desfasurarii referendumului. ce se intampla dupa… nici mintea legiuitorului n-a mers atat de departe.

MAI face un recensamant paralel. Ministerul este in subordinea primului-ministru. deci cine numara “ouale” va pune, probabil, si rezultatul. comentatorii independenti spun ca, orice ar fi, in 40 de zile, nu pot sa dispara de pe listele electorale 1.400.000 de alegatori, cam cati romani au murit in cele doua razboaie mondiale.

exista, teoretic, doua variante. fie Curtea isi ia inima-n dinti si valideaza referendumul, pe baza unor noi “realitati” statistice, fie se mai organizeaza o consultare populara, de data aceasta, fara un prag minimal, pe care – previzibil – Puterea o castiga.

si intr-una si in cealalta dintre situatii Traian Basescu pierde, pentru ca USL a vazut mai departe decat si-au putut imagina suspendatul si ai lui adepti ca se va ajunge si fiindca social-liberalii au dat dovada de mai mult curaj si mai multa imaginatie. curaj le-a trebuit pentru a pune in genunchi institutiile statului, imaginatie – pentru un asemenea neverosimil scenariu.

cum ziceam, in cel mai bun caz, Basescu se poate intoarce la Cotroceni sarind gardul. USL nu va lasa puterea din mana, chiar daca pentru asta orice decizie pe tema referendumului va fi amanata pana la pastele cailor. mai ca as paria ca, pe 21 septembrie, de ziua lui, Crin Antonescu se va afla tot la palat, pregatindu-se pentru alegerile prezidentiale anticipate. pe care, desigur, le va castiga cu orice pret, chiar si cel al renumararii romanilor!

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: