anti-Regionalizare

9 06 2011

Argumentul forte al nebuniei căreia preşedintele îi zice pompos reorganizare administrativ-teritorială este, citez: „îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene”. Pe dracu! Să mă iertaţi, vă rog. Nu pot să cred că un prefect, să spunem de la Cluj, va şti mai bine ce nevoi are comuna Cărpinet, decât un preşedinte de consiliu judeţean cu biroul la Oradea. Şi ar mai fi ceva, nu cred, să mă pici cu ceară, că prefectul de la Cluj va rupe hamul să împingă investiţii şi proiecte de dezvoltare în: Bihor, Sălaj ori Satu Mare. Argumentul e destul de simplu, până la urmă suntem toţi bihoreni, clujeni… Aşa cum ne vom arăta în faţa lui Dumnezeu ca neamuri!

Până la urmă dacă vor să ducă Prefectura la Cluj, fie, mie unul nu o să-mi lipsească. Dacă vor să desfiinţeze Consiliul Judeţean Bihor, fie! Pagubă nu va fi. Dar ce nu pot eu pricepe e ce urmează să fiu eu în calitate de cetăţean al Judeţului nr.6: nord-vestean, clujeano-sălăjeano-sătmărean, rămân bihorean…? După 50 de ani nu va fi deloc uşor să-mi scoţi mie din cap că sunt bihorean, precum nu va fi uşor să-l lămureşti pe oşean că, mai nou, e clujean sau altceva.

Mă tem că „reorganizarea” va face din Oradea şi alte oraşe ale noii provincii, târguri de provincie. Ne putem aştepta ca „deconcentratele” să plece toate la Cluj. Ba mai rău, în timp, Universitatea ar putea să dispară ori să fie absorbită de „metropolă”, Spitalul Judeţean să nu îşi mai justifice existenţa, aeroportul internaţional Oradea să devină un proiect neinteresant… şi lista eşecurilor deja previzibile poate continua. În timp, decalajele dintre centrul regional şi vechile reşedinţe de judeţ vor creşte şi mai mult.

Regiunea N-V nu e un brand fiindcă îi lipseşte istoria. Germania e mare, şi la propriu şi la figurat, iar landurile ei au tradiţie istorică. Nu trebuie să fii mare savant ca să observi că regiunile desenate de Băsescu nu se leagă, nici măcar din punct de vedere geografic.

Dintr-o perspectivă egoistă, mie ca bihorean aş putea spune că îmi place mai mult varianta de reorganizare propusă de UDMR. În acest caz Bihorul ar avea un ascendent asupra Sălajului şi judeţului Satu Mare, cu care ar urma să împartă aceeaşi regiune. Ba, la o adică, regiunii ăsteia putem să-i spunem Crişana ori Parţium. Cel puţin varianta asta are istorie! Riscul acestei ipoteze e în altă parte. Regiunea Harghita – Covasna – Mureş e un pas, poate ultimul, înaintea realizării unei autentice autonomii pe criterii etnice, în inima României.

Şi aş mai avea o întrebare, a rămas puţin timp până la alegerile din 2012, da’ noi cu cine votăm? Alegem ori ba un preşedinte de consiliu judeţean?

Cică după regionalizare se vor schimba toate documentele şi nu numai: acte de identitate, permise auto, coli de carte funciară, numere de înmatriculare… Tare mă tem că banii pe care o să-i dea Europa pentru treaba asta se vor duce pe noua birocraţie, iscată de ideea preşedintelui care promite că astfel ne scapă de birocraţie.

Una peste alta, cu modificarea Constituţiei, regionalizare, introducerea unor noi reguli electorale… ne-am cam luat cu vorba şi nici n-am băgat de seamă cum a trecut criza. Pe bune! (?)


Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: