monstrul din blochness

19 11 2010

Primarul Ilie Bolojan e băiat de la ţară, chiar şi când s-a mutat la bloc, în Aleşd, tot cu lemne s-a încălzit. Aşa stând lucrurile, îi vine greu să înţeleagă că părinţii noştri, care au dârdâit vreo două decenii în blocurile comuniste, şi-ar dori ca, măcar acum la bătrâneţe, să se bucure de căldură în case şi să nu vadă cum pensiile lor mici zboară pe fereastră, odată cu căldura.
Dar primarul nostru are alte priorităţi decât cei ce l-au ales. Brusc, Ilie Bolojan şi înţelepţii lui sfătuitori au descoperit că izolarea individuală sau în grupuri mici a apartamentelor dăunează esteticii oraşului. Să fim serioşi! Despre ce fel de estetică vorbim?
Nu contează că centrul istoric se prăbuşeşte peste noi. La primărie nu se ştie nimic despre faţadele atâtor clădiri vechi şi frumoase, rase până la cărămidă, ori despre aparatele de aer condiţionat aninate de faţadele cândva strălucitoare ale clădirilor de pe Corso. Primarul n-a auzit nimic despre apartamentele transformate în hale, după ce le-au fost extraşi toţi pereţii interiori, de te şi miri că blocurile acelea mai stau în picioare. Balcoanele închise cu cornier, cu şipci de lemn ori cu termopan nu sunt o prioritate şi nu fac rău aspectului urbei. Nimic din toate astea. Ţinta principală au devenit pensionarii care şi-au rupt cu greu din veniturile lor ca să aibă parte de căldură în case.
Adică el, primarul liberal, îi arde pe cei care au făcut ceva să le fie mai bine şi n-au vrut să aştepte până când ceilalţi 20 sau 30 de vecini din bloc, dintre care mulţi sunt chiriaşi cărora nu le pasă, se vor hotărî şi ei să facă ceva pentru a-şi îmbunătăţi confortul locativ. Primarul Oradiei pare că e în război cu toţi cei care l-au ales. Amenzile pentru izolarea faţadei sunt halucinante, de la 1.000 la 100.000 de lei! Nivelator ca un buldozer comunist, Ilie Bolojan vrea nici mai mult nici mai puţin decât ca oamenii să strice ceea ce au făcut. Înţeleg să amendezi culorile stridente de pe unele faţade, dar să te pui de-a curmezişul dorinţei cuiva de a trăi mai bine, în casa lui, mi se pare de-a dreptul deplasat, ca să nu spun tiranic.
Sub domnia lui Bolojan au fost oameni daţi afară din case, s-au pus biruri pe faţade, s-au demolat garaje… Cred că nici el nu îşi dă seama cât de scump ar putea fi preţul pe care îl va plăti pentru acest război dus împotriva orădenilor. Chiar mă întreb dacă vreunul din cei care i-au dat votul o fi scăpat neamendat, nedemolat, neconcediat…
Şi, la final, doar două rânduri despre logica de fier a primarului. E cel puţin ciudat să amendezi pe cineva fiindcă n-a avut „autorizaţie de construcţie”, atunci când şi-a izolat faţada. Operaţiunea asta nu presupune să construieşti nimic, cel mult să tencuieşti. Dar la ce poţi să te aştepţi din partea unui mare bărbat politic care spune că izolarea individuală a apartamentelor este, citez, „ilegală prin lege”!

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
%d bloggers like this: